Børnesange

Her kan du finde alverdens danske børnesange i alfabetisk rækkefølge.

Sange fra Ramasjang:

Her er en liste over børnesange fra DR Ramasjang. Sangene har også tilhørende video, som gør det nemmere for dit barn at opleve sangene og måske endda selv danse med. Der vil med tiden blive tilføjet en masse ekstra sange. Du skal også være velkommen til, at indsende dine egne sange til os. Så vil de blive tilføjet til siden.

Arne Alligator

Fem små aber

Hjulene på bussen

Hoved, skulder, knæ og tå

Jeg er en lille undulat

Jeg gik mig over sø og land

Knoglesangen

Se min kjole

Musikkens betydning for småbørns udvikling

Meget tidligt i deres liv vil børn begynde at identificere rytme og endda bevæge sig i takt med musikken. Musik er trods alt beregnet til at røre vores sjæl! Udover det giver musik kognitive fordele, der understøtter børns tidlige udvikling. I denne artikel taler vi om fordelene ved at blive musikalsk omkring dine småbørn.

Her er vores fem bedste grunde til, hvorfor musik kan være gavnligt for dit barns udvikling.

 

1. Musik øger det lille barns sanseudvikling

Ligesom smag, teksturer og farver hjælper et barns sanseudvikling, gør musik det også. At udsætte dit barn for forskellige typer musik kan hjælpe med at skabe flere veje mellem cellerne i deres hjerner. Denne effekt øges endnu mere, når du kobler musik til forskellige aktiviteter såsom dans.

 

2. Musik kan forbedre læse- og regnefærdigheder

Fra en tidlig alder kan babyer høre forskel på forskellige typer lyde. Efter blot et par uger er en baby i stand til at identificere sin mors stemme fra andre menneskers. Eksponering for musik forbedrer et barns naturlige evne til at afkode lyde og ord.

Ved at synge børnerim til dit barn, kan du hjælpe dem med at identificere lydmønstre og lære gennem gentagelser. Ud over det hjælper musik også børn med at forudse, hvad der kommer næste gang i et digt eller en sang, og de ved, hvordan de skal sætte disse mønstre i en sekvens. Ved at mestre disse færdigheder bygger børn grundlaget for læse- og regnefærdigheder.

 

3. Musik er en stemningsløfter

Mange forældre putter deres børn ind med en vuggevise eller beroliger dem med en sang. Ligesom musik kan berolige et barn, kan det også løfte deres ånd.

Tip: Du kan bruge musik til at angive spilletid, søvntid eller forskellige øjeblikke i dit barns daglige tidsplan.

 

4. Musik hjælper småbørn med at opbygge koordination

Selvom dit barn ikke forstår teksten til en sang endnu, kan de helt sikkert bevæge sig til musikkens rytme. Du har måske allerede lagt mærke til, at dit barn danser til bestemte sange eller kan lide bestemte stykker musik mere end andre.

Musik opmuntrer børns lyst til at bevæge sig, udvikler deres finmotorik og grovmotorik. Plus, hvis rytmen er meget underholdende, kan du endda bemærke, at dit lille barn begynder at hoppe op og ned, hvilket hjælper med deres muskeludvikling, styrke og balance.

Tip: Når du ser dit barn danse, så giv det en legetøjstromme eller andre hjemmelavede musikinstrumenter og dans med dem. De vil forsøge at efterligne dine bevægelser, hvilket kan hjælpe dem med deres hånd-øje-koordination og udøve deres koblingsgreb.

 

5. Musik kan hjælpe småbørn med at udvikle deres ordforråd

Selvom dit barn i begyndelsen måske ikke forstår ordene i en sang eller i et børnerim, udvikler de deres forståelse ved at identificere historiefortællingen i en sang. Tag som eksempel ABC-sangen, hvor mange børn tror, at sekvensen “l-m-n-o-p” er et ord, “elemenopee”. Efterhånden som de vokser, vil de begynde at indse, at det ikke er et ord, men en sekvens af lyde, hvor hver lyd er en separat enhed.

Tip: For at hjælpe børn med at lære flere ord og identificere historien i en sang, prøv at synge deres yndlings børnerim og indsætte deres navn i sangen. Du kan også opmuntre dit barn til at ændre ord i en sang for at holde dem engageret og lærende.

 

Lær nye melodier i legegruppen

Børn kan være tilbøjelige til at lære nye sange og nye dansebevægelser, når de leger i selskab med andre børn. Legegrupper er det perfekte miljø, hvor dit barn kan socialisere med andre børn på deres alder og opdage glæden ved musik.

Tilfældig historie