7 gode grunde til at læse godnathistorier for dit barn

Sengetid/puttetid er ofte der hvor vi har en del rutiner/ritualer, da vi har fundet ud af, at det er nemt for børn at huske og derudover rart, at vi hvad der skal ske. Det er også en god rutine, at få indarbejdet godnathistorier, så har barnet nemlig noget at glæde sig til, inden det skal sove. Så går de andre ting oftest som en leg :O)

Godnathistorier er med til, at skabe et bånd mellem forældre og børn. At læse for dit barn løfter barnets kreative side fra en meget tidlig alder.

I dag søger børn oftest imod fjernsynet, iPad’en, mobiltelefonen osv. for at blive underholdt og gerne inden sengetid. Der er flere artikler, der omhandler hvor dårligt det er, at benytte mobil eller iPad før sengetid.

Derfor bliver der også anvendt mindre tid på læsning generelt, hvis efter min mening er en skidt retning.

Hvornår skal du begynde med godnathistorier?

Det er aldrig for tidligt, at begynde med at læse godnathistorier for dit barn. Nogle begynder allerede med at læse højt mens barnet er inde i maven på moderen. Ved at læse højt genkender babyen sin mors stemme, også selvom det ligger inde i livmoderen. Nogle læger mener, at hvis du begynder at læse højt helt fra begyndelsen, vil det hjælpe barnet med at øges dets fantasi og hukommelse.

Efter noget tid, hvor du har indkørt det som en vane med at læse godnathistorier, vil barnet begynde at forstå, at det hænger sammen med sovetid. Derfor er det en anbefaling herfra, at gøre det til en rutine, og dermed få puttetiden til noget barnet ser frem til. Husk at gøre det til en god oplevelse inden barnet skal sove.

Betydningen af godnathistorier for børn

Godnathistorier kan bidrage til barnets samlede udvikling! Ja, du læser det rigtigt! Ved at fortælle historier til børn åbner du dørene op for kreativitet og fantasi for dit barn. Derigennem lærer barnet omkring følelser, moralske værdier med mere. Godnathistorier kan også bidrage til hurtigere indlæring og sprogforbedringer.

Læsning generelt hjælper også til at styrke båndet mellem forældre og barn. I en tid hvor mange stresser og har travlt, er det her muligheden for, at få kvalitetstid og tilbringe tid sammen. Du vil også kunne skabe specielle minder sammen.

Fordele ved at læse godnathistorier til børn

Her er 7 gode grunde til, at læse godnathistorier for dit barn:


1. Styrker hukommelse og koncentration
Mens du fortæller en historie, skal du altid stille spørgsmål (hvad, hvornår, hvorfor) fra historien. Du stimulerer dit barn ved at spørge indtil begivenhederne i historien og kontrollere, om barnet husker det. Bed også barnet også om at fortælle den forrige historie i form af et resumé.

2. Kontrol over sproget
Børn har en tendens til at lære lyde og udtryk af ord hurtigere, hvis forælderen fortsætter med at gentage det samme ord. Ved at gentage ord og sætninger vil barnet udvikle tillid til at benytte dem i sin daglige tale. Forsøg at introducere et nyt ord til barnet i form af en historie med dets betydning. Dette vil hjælpe dit barn med en bedre forståelse af ordene.

3. Forøg kreativiteten, forøg fantasien
Introducer dit barn til den magiske verden af feer og talende dyr. Det er med til at udvikle barnets empatiske evner. Godnathistorier hjælper barnet til, at slippe fantasien løs og sætte gang i en masse tankeprocesser. Det er med til at udvikle hverdagslivets færdigheder. 


4. Udvid horisonten
Nogle historier hjælper med at bidrage til viden om steder, personer og genstande. For eksempel historien om et specifikt land/område eller historien om en grådig hund. Hvis dit barn endnu ikke er startet i skole, kan godnathistorier lære barnet omkring farver, figurer, tal og rim på en sjov, spændende og aldersmæssig måde.

5. Belys moralske værdier og social etik
Moralske historier er den bedste måde at lære dit barn omkring moralske værdier og livslektioner på. Det lærer ikke kun omkring moralske værdier, men også gode manerer, social opførsel og respekt for andre mennesker. Hver eneste historie der efterlader et godt budskab, og hjælper barnet til nemmere at forstå det.


6. Styrker jeres bånd
At læse til dit barn er en særlig tid i har sammen. Der er rig mulighed for, at skabe et specielle bånd mellem jer. Nyd det magiske øjeblik med dit barn, hvor ingen forstyrrer dig.

7. Dit barn vil føle sig elsket
Fra et sikkert trættende dag med arbejde, huslige pligter mm. skal du tage dig tid til, at elske dit barn. Sengetid er det bedste tidspunkt, at fortælle dit barn, at du elsker det. Det er et tidspunkt, hvor du kan få dit barn til, at føle sig utrolig vigtig mindst en gang om dagen. Og hvilket bedre tidspunkt, end lige før barnet skal sove trygt.

Hvilke typer godnathistorier skal du læse for dine børn?

Det er vigtigt at vide, at børn let kan påvirkes af de historier, du fortæller dem, så vælg dine historier med omhu. Hjælp dit barn med at forstå, at der ikke findes hekser, trolde osv.. 

Husk følgende retningslinjer, når du vælger en historie!

1. Historier skal ikke være tankevækkende
Hvis historien består af masser og masser af spænding, vil historen gøre dig barn aktivt, og barnet vil ligge og tænke over alt for meget. Det vil være vanskeligt at få barnet til at sove.

2. Historier skal have moralske værdier
At læse historier for dit barn, der indeholder en moral, er den bedste måde at oplyse gode moralske værdier omkring livet generelt så som venskab, ærlighed, respekt, dyrekærlighed med mere.

3. Afslut altid historien på en glad måde
Husk altid at slutte en historie på en lykkelig måde, så dit barn rejser til drømmelandet med stor glæde. Husk altid at forhindre en negativ eller ulykkelig afslutning, også selvom historien måske har det. Tal med dit barn og digt selv videre med en lykkelig slutning.


4. Gør din barn til historiens stjerne
Hvis du på en måde kan inddrage dit barn, som en del af historen vil det være helt fantastisk. Du kan gøre barnet til historiens stjerne fx. ved at gøre din søn til prins eller din datter til prinsesse

Afslutningsvis vil jeg opfordre dig til, at nyde det enestående tidspunkt du har sammen med dit barn, når du læser en godnathistorie. Det er med til at udvikle dig, dit barn og jeres fælles relation.

Tilfældig historie