Den lille Rødhætte

5-8 minutter, Klassiske0 Kommentarer

For længe siden i en lille landsby, boede der en lille pige med sin mor i udkanten af skoven. Alle kaldte pigen Rødhætte på grund af hendes skinnende røde kappe med hætte, som hendes bedstemor havde lavet til hende.

“Vær sød at aflevere denne kurv med brød og godter til din bedstemor, for hun ligger syg i hendes seng.” sagde hendes mor.

“Gå igennem skoven, men lad være med at snakke med nogle fremmede på vejen”.

Den lille rødhætte sprang lystigt hen ad skovstigen mens hun nød solskinsvejret, den blå himmel og fuglene der sang i trætoppene, mødte hun den store stygge ulv.

“Hvor skal du hen?” spurgte ulven.

“Jeg skal hen for at aflevere denne her kurv til min bedstemor.” svarede rødhætte.

“Hvorfor plukker du ikke nogle blomster til din bedstemor? Det vil hun blive glad for” foreslog ulven.

“Det er en god idé!” sagde rødhætte og takkede ulven.

Imens rødhætte stoppede for at plukke blomster, løb ulven igennem skoven og hen til bedstemors hytte, meget meget sulten.

Da ulven kom til hytten, skræmte den bedstemoren og låste hende inde i et mørkt rum. Så tog den bedstemorens natkyse og briller på, den lagde sig i sengen, hev dynen op over sig og ventede på, at rødhætte skulle komme.

Rødhætte kom og bankede på bedstemorens dør. “Det er mig bedste!” sagde rødhætte.

“Kom ind kære” svarede ulven med en rusten stemme. “Jeg er i soveværelset”.

“Hallo bedste!” sagde rødhætte muntert. Så stirrede hun. “Sikke nogle støre øjne du har” sagde hun.

“Det er for, at jeg bedre kan se dig” knirkede ulven.

“Jamen sikke store øre du har” sagde rødhætte.

“Det er for, at jeg bedre kan høre dig” knirkede ulven.

“Og sikke nogle store tænder du har!” sagde hun.

“Det er for, at jeg bedre kan æde dig!” råbte ulven og sprang på den lille pige. Lille rødhætte vendte rundt i og løb ud af hytten mens hun råbte: “Hjælp! Hjælp!”. En brændehugger kom forbi og hørte hendes spring og fandt den lille rødhætte, som fortalte om den stygge ulv.

Da brændehuggeren kom ind i hytten med sin økse, blev ulven så bange at den løb væk, og man så den aldrig mere.

Efter rødhætte havde låst sin bedstemor ud, fortalte hun hende det hele. Hendes bedstemor kyssede hende og sagde klogt: “Husk lille rødhætte, du skal aldrig snakke med fremmede.


Om Den Lille Rødhætte

Den lille Rødhætte er rent faktisk et europæisk folkeeventyr, dog er man usikker på hvor historien er opstået. Brødrene Grimms version er den mest kendte herhjemme.

Den lille Rødhætte er en kendt eventyrfortælling, der handler om en lille pige ved navn Rødhætte, der skal bringe en madkurv til sin syge bedstemor. Undervejs møder hun den onde ulv, der forsøger at lure hende væk fra stien og få fat i hende.

Historien om den lille rødhætte er en klassisk fortælling om godt mod ondt. Rødhætte er et uskyldigt og naivt barn, der uvidende går ind i farlige situationer, men som heldigvis altid kommer godt fra dem takket være sin modige og faste vilje. Uglen, derimod, er en skurkagtig og manipulerende skabning, der forsøger at gøre Rødhætte ondt, men som altid ender med at blive snydt og besejret af den lille pige.

Historien om den lille rødhætte har været populær i mange år, og den er blevet fortalt og genfortalt i utallige variationer. Den har også inspireret mange andre værker, såsom tegnefilm, bøger og teaterstykker.

Som en klassisk eventyrfortælling om godt mod ondt er historien om den lille rødhætte både underholdende og lærerig. Den minder os om at være modige og tro på os selv, selv i svære situationer, og den viser os, at ondskab til sidst altid vil blive besejret af det gode.

Hvad er budskabet i Den lille Rødhætte?

Moralen i “Den Lille Rødhætte” kan tolkes på forskellige måder afhængigt af, hvordan man læser historien. En mulig moral kan være, at det er vigtigt at adlyde forældrenes advarsler og råd for at undgå farlige situationer. I historien advarer Rødhættens mor hende om ikke at tale med fremmede og at holde sig på stien, men Rødhætte vælger at ignorere disse råd, hvilket fører til, at hun bliver fanget af ulven.

En anden mulig moral kan være, at man ikke skal stole på fremmede, da de kan have skjulte motiver eller intentioner. I historien forsøger ulven at narre Rødhætte ved at udgive sig for at være hendes bedstemor og narre hende til at komme tættere på.

Generelt set kan man sige, at moralen i “Den Lille Rødhætte” handler om at være forsigtig og opmærksom på farer i ens omgivelser og at følge råd og advarsler fra pålidelige kilder, såsom forældre.

Hvornår er Den lille Rødhætte fra?

“Den Lille Rødhætte” er en kendt europæisk folkeeventyr, som kan spores tilbage til det 10. århundrede. Eventyret blev sidenhen nedskrevet af flere forskellige forfattere og udgivet i forskellige versioner. Den mest kendte version af eventyret stammer fra Charles Perrault’s samling af eventyr fra 1697 og Brødrene Grimms samling af eventyr fra 1812. Sidenhen er “Den Lille Rødhætte” blevet genfortalt og tilpasset i mange forskellige kulturelle sammenhænge og medier.

Læs også andre historier af Brødrene Grimm:
Rapunzel

Læs også:

Huset der forsvandt

Huset der forsvandt

Ella var 10 år gammel og elskede at udforske. I hendes landsby var der ikke meget at lave, så hun brugte sine eftermiddage på at gå på opdagelse i skovene og bakkerne, der omgav landsbyen. Men der var et sted, hun aldrig havde udforsket – det gamle hus på bakketoppen....

læs mere
Kattekongerigets hemmeligheder

Kattekongerigets hemmeligheder

Der var engang i en verden ikke så forskellig fra vores egen, en nysgerrig pige ved navn Lise. Lise havde hår så gyldent som solen og øjne fyldt med undren. Hun boede i udkanten af en søvnig kystby, hvor bølgerne hviskede hemmeligheder til dem, der turde lytte. Lises...

læs mere
Luna og den fortryllede have

Luna og den fortryllede have

I en malerisk landsby, gemt mellem smaragdgrønne enge og rolige vandløb, boede der en charmerende kat ved navn Luna. Luna var ingen almindelig kat; hun havde en slank, sølvskinnende pels, der glimtede som månelys, og øjne, der lyste med en mystisk blå farve. Kendt for...

læs mere

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *