Jeg ved en lærkerede

“Jeg ved en lærkerede” er mere end blot en melodi; det er et stykke dansk kulturarv. Fra dens oprindelse i 1920’erne har denne sang fanget hjerterne hos generationer af danskere. Dens enkle, men dybtgående tekst og melodi illustrerer et barns nysgerrige og respektfulde forhold til naturen.

Sangen fortæller historien om et barn, der opdager og iagttager en familie af lærker. Gennem barnets øjne oplever vi en verden fuld af undren og skønhed. Sangen formår at formidle en følelse af uskyld og fascination, som er kendetegnende for børns opfattelse af verden omkring dem.

Jeg ved en lærkerede tekst

Tekst af Harald Bergstedt (1921)
Komponerert af Carl Nielsen (1924)

1. Jeg ved en lærkerede,
jeg siger ikke mer;
den findes på en hede,
et sted som ingen ser.

2. I reden er der unger,
og ungerne har dun.
De pipper de har tunger,
og reden er så lun.

3. Og de to gamle lærker,
de flyver tæt omkring.
Jeg tænker nok de mærker,
jeg gør dem ingenting.

4. Jeg lurer bag en slåen.
Der står jeg ganske nær.
Jeg rækker mig på tåen
og holder på mit vejr.

5. For ræven han vil bide
og drengen samle bær.
men ingen skal få vide,
hvor lærkereden er.

Jeg ved en lærkerede

Jeg ved en lærkerede akkorder

C G C Am
F C G
C G Am F
C G C

Hemmelighedens magi

Et centralt tema i “Jeg ved en lærkerede” er hemmelighedens spænding. Barnet i sangen holder stedet for lærkereden hemmeligt, hvilket tilføjer et lag af spænding og beskyttelse til historien. Denne idé om at beskytte og værne om naturen taler til os på et dybere plan og minder os om vigtigheden af at respektere vores omgivelser.

Sangen i dansk tradition

Sangen er ikke blot en sang; den er en del af den danske folkesjæl. Den har været med til at forme den danske forståelse af natur og kultur gennem det 20. århundrede og fortsætter med at være en elsket del af danske traditioner og højskoleliv.

Genopdag sangens skønhed

Vi inviterer dig til at genopdage sangen. Uanset om du er ny til sangen eller har kendt den siden barndommen, er dens enkle budskab om undren, respekt og beskyttelse af naturen evigt relevant. Lyt til melodien, del sangen med dine nærmeste, og lad dig fange af dens tidløse skønhed.

 

 

Det Kongelige Bibliotek har en rig samling af materialer om dansk kultur og historie, herunder sandsynligvis omfattende ressourcer om både Harald Bergstedt, Carl Nielsen, og historien bag mange kendte danske sange. Besøgende på din side vil kunne finde dybdegående information og kontekst om sangen, dens forfattere, og dens plads i dansk kulturarv.

Link: Det Kongelige Bibliotek